Kirjoitin Limerikki Lehteen seuraavan jutun. Onhan siinä informaatiota, jos ei joku tiedä.

 

Ganeshan syntymä

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Hindulaisuudessa on valtava määrä jumalolentoja. Kaikki jumalat ovat kuitenkin yhden suuren jumaluuden, Brahmanin, ilmentymiä ja johdattavat samalle tielle kohti pelastusta ja vapahdusta.

Ganesha on jumalten suuressa joukossa eräs tunnetuimpia ja palvotuimpia. Se ei johdu siitä, että hän olisi yhtä suuri kuin Brahman, Shiva tai Vishnu, jotka ovat Hindujen tärkeimmät kolme jumalaa. Ihmiset ovat mieltyneet Ganeshaan ja palvovat häntä hänen erikoisuutensa takia mieluummin kuin vaikeaselkoisempia jumaluuksia, joilla on useita nimiä.

Ganeshan elefanttipää kuvaa Om-symbolia, jota pidetään pyhimpänä sanana hindulaisessa kirjallisuudessa. Vertaa Johanneksen evankeliumin alkuun: Alussa oli sana. Om-tavun katsotaan olevan jumaluus äänen muodossa. Niinpä se mitä palvotaan ei ole Ganeshan kuva sinänsä, vaan sen takana oleva kaikkivaltias jumaluusvoima.Periaate on vähän sama kuin ortodoksien ikoneissa. 

Vedateksteissä kerrotaan Ganeshan syntymästä. Hän on Shivan ja Parvatin poika. Parvati oli kauan halunnut synnyttää lapsen Shivalle, mutta tämä oli vältellyt isyyttä ja elänyt mieluummin askeettisesti. Shiva antoi viimein Parvatille räsynuken lapsen korvikkeeksi. Se heräsi elämään Parvatin painaessa sen povelleen. Shiva tuli mustasukkaiseksi ja kiskaisi nukelta pään yhdellä kädenliikkeellä. Parvatin murhe oli suunnaton. Nähdessään tuon suuren surun Shiva lähetti apurinsa, härkäjumala Nandinin, etsimään korvaavan pään. Nandinin oli otettava pää ensimmäiseltä kohtaamaltaan pohjoista kohti katsovalta elävältä olennolta. Kohdalle sattui norsu, ja niin Ganesha saatiin herätetyksi uudelleen henkiin merkillisessä hahmossaan.

Varsinainen taiteiden ja viisauden jumalatar Intiassa on Sarasvati, mutta myös Ganesha on hyvin tärkeä taiteilijoille, kirjailjoille ja erityisesti harrastajille, jotka haluavat kehittyä. Ganesha on esteiden poistaja ja myös tiedon, opiskelun ja menestyksen jumaluus. Ganeshalle uhrataan kukkia, banaaneja, suitsukkeita ja makeisia.. Jos haluaa jossain menestyä, ei Ganeshaa saa unohtaa. Kun intialainen tekee tutkimuksen tai kirjoittaa kirjan, hän usein muistaa kirjan ensimmäisellä sivulla ylistyssäkeellä Ganeshaa:

Om shri Ganesha yanamah avighnamastu!

Käännös on jotenkin seuraavasti:

Kunnianarvoisalle Ganeshalle kumarrus. Esteettömyys olkoon!

 

1745790.jpg

 

Lähteet:

Stephen Cross: Hindulaisuus, Tammi 1996

Shakunthala Jagannathan & Nanditha Krishna: Ganesha, the Auspicious… The Beginning, Fourth printing, Vakils, Feffer & Skimons Ltd. 2000